Válogatott napi évfordulók

2020. március 20. 06:36 - hudobny

70 éves WILLIAM HURT

Március 20-án 70 éves WILLIAM HURT amerikai színész

william_hurt_1.jpgMinden kalandvágyó ifjú ilyen gyermekkorra vágyik, édesapja ugyanis diplomata volt, úgyhogy míg a kis Billy felnőtt, élt egzotikus déltengeri szigeteken és a vad Afrikában. Amikor meg otthon lakott - szülei válása után sajnos végleg -, a legjobb iskolákban tanulhatott. A kalandos ifjúság másból vagány világfit csinált volna, ő viszont komoly fiú volt már tinédzserként is, s bár érdekelték a művészetek, william_hurt_2.jpgígy a színház, mégis papnak készült. Teológiát tanult, s bizonyára tényleg pap lett volna belőle, ha bele nem szeret egy színinövendékbe, s a kedvéért át nem iratkozik ő is a drámai tagozatra.

A diploma megszerzése után színpadon kezdte, volt V. Henrik és Hamlet, s a klasszikus gyakorlat jót tett neki, kiváló színész lett belőle. Aminek hamar a filmvásznon is tanúbizonyságát adta, A pókasszony csókja című filmben nyújtott alakítását Oscar-díjjal jutalmazták, s akkor még csak huszonöt éves volt. S hogy az elismerés nem volt megelőlegezett bizalom, azt olyan filmekben bizonyította, mint Az alkalmi turista, A híradó sztárjai, a Hőhullám vagy Szabó István remekműve, A napfény íze.

william_hurt_3.jpgDe nem csak szakmai sikerei miatt tette jól, hogy nem papnak állt, magánéleti zűrjeit nemigen tűrték volna, első feleségével, Mary Beth Hurt színésznővel botrányos válást produkáltak, második házasságáról pedig annyit, hogy későbbi feleségével egy alkoholelvonó kúrán ismerkedett meg. A két közös gyerek ellenére ennek a kapcsolatának is válás lett a vége. Aztán Sandrine Bonnaire szült neki kislányt, de élt az Oscar-díjas siket színésznővel, Marlee Matlinnal is, akivel az Egy kisebb isten gyermekei című filmben játszott együtt - ő volt a siketek iskolájának tanára. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5815537466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása