Válogatott napi évfordulók

2022. október 22. 00:07 - hudobny

140 éve hunyt el ARANY JÁNOS

2022. október 22-én 140 éve hunyt el ARANY JÁNOS költő

arany3.jpgA magyar verses epika egyik legkiválóbb művelője nem élt valami mozgalmas életet, sőt, életútját bízvást nevezhetjük unalmasnak. Hosszú évtizedeken át szorgos hivatalnokként dolgozott, és magánélete is mentes volt a nagy érzelmi viharoktól. Amikor megkapta a "kisnótáriusi" állást - amellyel elégséges fizetés és lakás is járt -, feleségül vett egy árva lányt, huszonnégy évesen már meglett családapa volt.

Irodalmi pályája is a vidéki komótos életmód jegyében indult, harmincéves volt, amikor feltűnt, igaz, akkor a Toldival szinte berobbant a magyar irodalomba. Rögvest elnyerte Petőfi csodálatát és barátságát, aki országosan ismert, nagyhírű költőnek számított már akkor, pedig hat évvel volt fiatalabb nála. Aranynak nem szállt a fejébe a dicsőség,arany1.jpg folytatta munkáját, hivatalát csak hatvanévesen tette le. Közben persze sorra írta a remekműveket, s már életében kivételes megbecsülést szerzett.

S mikor végre megszabadulva hivatali és közéleti kötelességeitől magának élhetett volna, békésnek indult öregkorát a betegség szomorította el. Erősen megromlott a látása és a hallása, pedig egyébként vigyázott magára. Lakása arany4.jpgablakának külsejére például egy "szélvitorlát" szerelt fel, hogy bentről is láthassa, mennyire fúj a szél. Mindig ennek megfelelően öltözködött, ám egy hűvös októberi napon kigombolta a kabátját, hogy megnézze a zsebóráját, megfázott, és pár nap múlva meghalt. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Arany János összes költeményeit kínálja, 30% kedvezménnyel. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9217959682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása