Válogatott napi évfordulók

2022. október 23. 00:05 - hudobny

160 éve hunyt el TELEKI BLANKA

2022. október 23-án 160 éve hunyt el TELEKI BLANKA pedagógus

teleki_blanka_1.jpgErdélyi arisztokrata család sarja volt, így igen gondos nevelést kapott, életre szóló élményeit és elkötelezettségét a nemzeti szellemű nevelés iránt azonban nagynénjétől, Brunszvik Teréztől szerezte, akinek nagy álma volt, hogy a nőknek a férfiakéval azonos lehetőségeket teremtsen, a korabeli viszonyok között persze csak az élet néhány területén. Brunszvik Teréz hamar felismerte, hogy a munkát a képzéssel kell kezdeni, az első magyar leánynevelő intézet megalapítását pedig Teleki Blanka vállalta magára.

Az iskola kevéssé hasonlított a maiakhoz, a benne tanuló leányok - főként "a hazátólteleki_blanka_2.jpg elidegenedett főurak gyermekei" - elsősorban a magyar nyelv rejtelmeivel ismerkedtek. A tanárok - akik között olyan jeles személyek voltak mint Vasvári Pál és Hanák János - nagy hangsúlyt fektettek a nemzeti szellem erősítésére, így az 1848-as forradalomba az intézmény tanulói is lelkesen kapcsolódtak be. De a szabadságharc elbukott, Teleki Blanka intézménye pedig feloszlott. Őt magát az osztrák haditörvényszék tíz évi börtönre ítélte, amelyből hatot le is töltött. Szabadulása után betegen, a rendőrségtől állandóan zaklatva, magányosan élt.

Sosem ment férjhez, bár többek szerint szerelmi viszony fűzte Vasvári Pálhoz. Elgondolkodtató Leövey Klára visszaemlékezése, hisz kiderül belőle, hogy amikor megvitték nekik Vasvári halálhírét, Leövey így sóhajtott fel: "Mit vesztett benne a haza!". Mire Teleki Blanka sokatmondóan hozzáfűzte: "De mit vesztettem én!" (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3517960326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása