Válogatott napi évfordulók

2022. október 26. 00:01 - hudobny

180 éve született VASZILIJ VERESCSAGIN

2022. október 26-án 180 éve született VASZILIJ VERESCSAGIN orosz festő

vaszilij_verescsagin.jpgA realista festészet feltétlen híve volt, s mivel szívesen festett háborús jeleneteket, természetesnek vette, hogy ő is részt vesz a csatákban. Még meglett korában is ott volt a spanyol-amerikai és az orosz-japán háború színterein, így nem csoda, hogy végül a háború okozta halálát is; az aknára futott és elsüllyedt Petropavlovszk csatahajón vesztette életét.

Képeinek elkészítésekor is ragaszkodott a valósághoz, s így nem a korábban megszokott fényes diadalokat, hanem a harcok szörnyűségeit, a katonák szenvedéseit ábrázolta, úgy, ahogy a csatamezőkön szemtanúja volt. Megdöbbentő festményei - például vaszi.jpgA háború apoteózisa - a közönség körében nagyon népszerűek voltak, a katonai vezetés, a cári hatalom azonban rengeteget támadta miattuk, a cár meg is akarta venni néhány kínosan őszinte képét - hogy aztán a palotában elzárja a nagyközönség elől -, de a festő pont ezért nem adta el neki.

Egyébként sem szívelte a hatalmasokat, amikor még trónörökösként a későbbi III. Sándor cár szerette volna meglátogatni párizsi műtermében, a bátor művész visszaüzent neki; ne fárassza magát, nem akarja látni. (Kalendárium Press)

_1.jpg

_4.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr7917962758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása