Válogatott napi évfordulók

2022. október 27. 00:09 - hudobny

70 éves ROBERTO BENIGNI

2022. október 27-én 70 éves ROBERTO BENIGNI olasz színész és rendező

roberto_benigni_1.jpgEgy eldugott kis toszkánai faluban született és nevelkedett, kész csoda, hogy a meglehetősen rossz anyagi körülmények között élő családban megérintette a kultúra szele. De így történt, mert amikor fiatalon a saját lábára állva Rómába költözött, azonnal beállt egy színtársulathoz, s évek szívós munkájával jutott előre a szakmában.

Első filmjét 1983-ban forgatta, de sokáig Itálián kívül nem nagyon ismerte senki - s legyünk őszinték: hazájában sem sokan. S aztán 1997-ben elkészítette Az élet szép című filmjét, amely óriási siker lett, mind a közönséget, mind a kritikát meghódította. A filmet nem csak ő rendezte, de a főszerepet is ő játszotta, olyan remekül, hogy az Oscar-díjat is kiérdemelteroberto_benigni_3.jpg érte, s a filmnek is jutott egy aranyszobrocska. A kiváló komikus a díjkiosztó gálán is emlékezetes alakítást nyújtott; a széktámlákon ugrálva úgy ünnepelte a győzelmét, mint egy gyerek. Aztán kiment szokás szerint megköszönni a díjat, mivel azonban nem tud angolul, alig tudott kinyögni pár szót - viharos tapsot kapott. A film - a szívszorító történet miatt egyáltalán nem roberto_benigni_2.jpgmeglepő módon - Izraelben aratta a legnagyobb sikert, Benigni tiszteletére még fát is ültettek a zsidó államban.

Később az Asterix és Obelix című film egyik főszerepében láthattuk, majd Pinocchio című filmje lett siker, még egy püspök is megáldotta. Hazájában egyébként is nagy tekintélynek örvend, sőt, a honfitársai nem csak tisztelik, de szeretik is, kivált, hogy folyton csipkedi a politikusokat. (Kalendárium Press)

Happy Birthday to Roberto Benigni who turns 70 today, October 27, 2022. Buon compleanno!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5117963530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása