Válogatott napi évfordulók

2022. október 30. 00:06 - hudobny

100 éve hunyt el GÁRDONYI GÉZA

2022. október 30-án 100 éve hunyt el GÁRDONYI GÉZA író, költő

gardonyi_geza2.jpgSokáig kínzó szegénysége ellenére reményteljesen indult pályája, hamar felfedezték irodalmi tehetségét, s ő is meglelte örömét munkáiban, egyedül az első szerelemmel fogott mellé, de azzal aztán alaposan.

Huszonkétévesen nagy lelkesen feleségül vette egy falusi pap unokahúgát, ám a tizenhatéves csitri nem úgy képzelte a házasság intézményét, mint a komoly terveket szövögető fiatalember, ténylegesen mindössze egy hónapig éltek együtt, s úgy elmérgesedett köztük a viszony, hogy évtizedekig még elválni sem tudtak - bár gyermekeik azért születtek.

Félresikerült házassága egész életére szinte nőgyűlölővé tette, s mivel egyébként sem volt megbékélve az emberiséggel, Egerbe menekült, ahol különc visszavonultságban írta remekműveit, az Egri csillagok, az Isten rabjai vagy A láthatatlan ember című máig népszerű regényeit.

gardonyi_geza1.jpgA magány nem tett jót neki, teljesen elszakadt a való világtól, misztikus ábrándokat kergetett, sőt, az a kiváló hazafi, aki félig németként egykor a Gárdonyi nevet azért vette fel az eredeti Ziegler helyett, hogy büszkén vállalt magyarságát eképp is bizonyítsa, még azt is fontolgatta, hogy áttér a buddhista hitre.

Barátaitól is elszakadt, ő marta el őket, nagy ember lévén azonban tudta, hogy ki a hibás. Halálos ágyán meghagyta, hogy a nevében kérjenek elnézést tőlük. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9817965912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása