Válogatott napi évfordulók

2022. november 20. 20:29 - hudobny

40 éve hunyt el BARTÓKNÉ PÁSZTORY DITTA

2022. november 21-én 40 éve hunyt el BARTÓKNÉ PÁSZTORY DITTA zongoraművész

pasztory_ditta_1.jpgPásztory Edit a világhírű zeneszerző tanítványa volt, és kapcsolatuk bizony igen megosztotta a korabeli közvéleményt. Megismerkedésükkor ugyanis Bartók 42 éves nős férfi volt serdülő gyerekkel, a húszéves Ditta pedig gyűrűs menyasszony.

Sokak által elítélt szerelmüket érdekes módon leginkább talán Bartók felesége, Márta asszony értette meg, aki nemhogy botrányt nem csinált, de Dittát még főzni is megtanította férje ízlése szerint, majd szép csendben elvált tőle. Ditta maga is kiváló zongoraművész volt, amint írták: "Vaskos tévedés, hogy Ditta csak Bartók-interpretátorként értékelendő. Eltekintve a tanítványi és házassági kapcsolattól Ditta azért lehetett jó Bartók interpretátor, mert Mozartot, Brahmsot, Lisztet is csúcson adta elő". Bartók szerette is, ha műveit apasztory_ditta_3.jpg felesége játssza, mert mint mondotta: "senki olyan pontosan nem ismeri elgondolásaimat, mint ő". Ditta is hasonlóképpen emlékezett: "Nagyon szigorú kritikus volt, nem tudott megalkudni, műveit saját elképzelése szerint akarta hallani." De talán Ditta legfőbb érdeme, hogy az általa teremtett és féltve őrzött meleg családi harmóniának óriási szerepe volt abban, hogy Bartók a XX. század egyik legnagyobb zeneszerzőjévé válhatott.

pasztory_ditta_2.jpgTermészetesen vele volt az emigráció keserű éveiben is, s ő tudta a legjobban, hogy Bartók a Horthy-rendszer bukása után haza akart térni - ám végül ebben a halál megakadályozta -, ezért ő viszont kötelességének tartotta visszatérni. 1946-ban érkezett haza, s csöndesen élt 1982-ben bekövetkezett haláláig. Végrendelete alapján jött létre a fiatal tehetségek támogatására a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1317981450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása