Válogatott napi évfordulók

2022. december 20. 20:05 - hudobny

105 éve született HEINRICH BÖLL

2022. december 21-én 105 éve született HEINRICH BÖLL német író

Egész életében az elvárások ellenében cselekedett, már gyermekkorában szabadulni igyekezett apja szigorú katolikus nevelése alól, később - amikor már tehette -, meg is szakította kapcsolatait az egyházzal, s írásaiban is előszeretettel fricskázta a katolicizmust. Amikor érettségi előtt minden osztálytársa belépett a Hitlerjugend-be, ő kívül maradt, mert amint később írta" "nem szerettem az egyenruhát, és sose lelkesedtem a masírozásért".

Pedig lett benne része bőven, előbb munkaszolgálatra hívták be, majd hat évig harcolt a fronton, járt nálunk is, amint arról az Ádám, hol voltál? című könyvében be is számolt. Később írásaival "lógott ki a sorból", sokat támadták - úgymond - vallásellenességéért, "szelíd anarchizmusa" miatt pedig még a terrorizmus támogatásával is megvádolták. Többen bírálták a nők ábrázolása miatt is, szemére vetették például, hogy könyveinek "nemigen van olyan nőalakja, akinek a nemi élet testi szükséglet vagy gyönyörűség volna".

Pedig bizonyára ismert ilyen nőt, ő maga is nős volt, felesége három fiút szült neki. Nagyon sok könyve olvasható magyarul, természetesen leghíresebb regénye, a Katharina Blum elvesztett tisztessége is. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza az író Katharina Blum elvesztett tisztessége című világhírű regényét kínálja, antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2118004638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása