Válogatott napi évfordulók

2022. december 22. 20:19 - hudobny

245 éve született I. SÁNDOR orosz cár

2022. december 23-án 245 éve született I. SÁNDOR orosz cár

Gyermekkora azzal telt, hogy megpróbált megfelelni erőszakos nagyanyja, Nagy Katalin és idegbeteg apja, a későbbi I. Pál elvárásainak, akik ketten szívből gyűlölték egymást, s félelmetes harcukban szegény Sándort is felhasználták. Nem csoda, hogy a színlelés nagymestere vált belőle, később mind barátai, mind ellenségei azt vetették leginkább a szemére, hogy sosem tudni, komolyan gondolja-e amit mond. Apja meggyilkolása után, huszonnégyévesen szállt reá a hatalom, amelyet egyetlen porcikája sem kívánt, az egyik királycsináló nagyúrnak úgy kellett ráparancsolnia: "Emberelje meg magát, itt az ideje, hogy uralkodjék!"

Így aztán hozzálátott az országláshoz, bár halvány fogalma sem volt, mit kéne tennie, egyedül annak örült, hogy cárként kedvére utazgathatott, mert azt nagyon szeretett. Furcsa módon azonban a politikai helyzetnek - s néhány tényleg tehetséges hívének - köszönhetően mégis Európa egyik leghatalmasabb uralkodója lett belőle, az ő idejében szenvedett például vereséget - saját hibájából és Kutuzov zseniális taktikájának köszönhetően - a félelmetes Napoleon Oroszországban. Pedig Sándoron, "a császár legyőzőjén" nem sok múlott, akkor már kitört rajta üldözési mániája, amely élete utolsó éveit teljesen megkeserítette. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8418005070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása