Válogatott napi évfordulók

2022. december 29. 21:24 - hudobny

Elhunyt PELÉ

Elhunyt PELÉ brazil labdarúgó

A legendás labdazsonglőrnek Edson Arantes do Nascimento volt az eredeti neve, de becenevén ismerte és tisztelte a világ. Volt is miért, hiszen ő minden idők legjobb focistája, az évezredváltás lázában készült valamennyi szavazás őt hozta ki győztesnek.

Sikereit felsorolni sem könnyű dolog, a labdarúgás történetében szinte valamennyi "leg" az ő nevéhez fűződik. Négy világbajnokságon vett részt, amelyeken pontosan egytucat gólt lőtt, s háromszor akasztottak aranyérmet a nyakába. Egyébként - ha hinni lehet a statisztikusoknak - pontosan 1088 gólt lőtt pályafutása során, főként klubja, az FC Santos színeiben. 1974-es visszavonulása után még elment az Egyesült Államokba játszani, s jórészt neki köszönhető, hogy az amerikaiak úgy-ahogy megszerették a hagyományos focit. Pályája csúcspontján csak Fekete Gyöngyszem-ként emlegette mindenki, és népszerűsége haláláig semmit sem  csökkent.

Hazájában nemzeti intézménynek számított, 1994-ben még sportminiszternek is kinevezték. De a világ más részein, az egykori nagy ellenfelek körében is szeretetnek örvendett. Lelkes rajongója volt például a híres Beatles, John Lennon, akivel különben annak idején New Yorkban egy nyelviskolába is járt, Pelé angolul, Lennon pedig felesége, Yoko Ono kedvéért japánul tanult. A most elhunyt csodálatos labdarúgó 82 évet élt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2218013346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása