Válogatott napi évfordulók

2022. december 30. 20:36 - hudobny

85 éves ANTHONY HOPKINS

2022. december 31-én 85 éves ANTHONY HOPKINS Oscar-díjas angol színész

A walesi származású színész apja pék volt, s a kis Anthony fiatalon komoly zenei tehetséget árult el, Cardiffban zeneiskolába is járt. Jobban érdekelte azonban a színjátszás, ezért átiratkozott egy színiiskolába, s Manchesterben lépett először színpadra. Már a híres londoni Nemzeti Színház tagja volt, amikor Az oroszlán télen című filmje révén felfigyelt rá a mozi.

Bár nagy jövőt nem jósoltak neki, hiszen egyetlen olyan tulajdonsággal sem rendelkezett, ami hollywoodi mérce szerint kellhet a sikerhez; nem volt szép, magas, izmos, férfias, szívdöglesztő, ráadásul ugyanabban a városban született, mint Richard Burton. Még szerencse, hogy kivételes tehetséggel viszont megáldotta a természet, bár a nagyhatalmú producerek így is előbb a Broadway színpadjain ismertették meg az amerikai közönséggel. Miután azonban az Equusban nyújtott átütő erejű alakításával meghódította a nézőket, elindulhatott filmes karrierje is.

Nem is okozott csalódást, nagyszerű filmek sorában bizonyított, nálunk is ismert mozija A Bounty, a Napok romjai, a Ha eljön Joe Black, a Hannibal és A vörös sárkány, s külön kiemelésre kívánkozik A bárányok hallgatnak című filmje, mert Oscar-díjat kapott érte.

Az azóta már lovaggá ütött Sir Anthony különben nem könnyű eset, régebben kifejezetten kiállhatatlan embernek számított, sokszor csinált botrányt. De ez már a múlté, évek óta békében él magával és a világgal, üldögél amerikai tengerparti házában, és legszívesebben zenét hallgat. Fiatalon ugyanis zeneszerző szeretett volna lenni, komponált is néhány darabot, de a nyilvánosság elé sosem merészkedett velük.

Pár éve azonban születésnapi meglepetésként a felesége előbányászta egyik zeneművét, titokban felvette a kapcsolatot napjaink egyik legnépszerűbb hegedűművész-karmesterével André Rieu-val, aki betaníttatta a bécsi filharmonikusokkal. Aztán szülinapi ajándékként meghívták a színészt a bécsi koncertre, ahol előadták a korai zsengéjét. Kirobbanó sikerrel. Ez látható alant. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4718014572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása