Válogatott napi évfordulók

2023. január 20. 00:05 - hudobny

65 éve született ZÁMBÓ JIMMY

2023. január 20-án 65 éve született ZÁMBÓ JIMMY énekes

A Király, ahogy rajongói nevezték és ahogy ő is emlegette magát, már nem élhette meg negyvenharmadik születésnapját sem, 2001. január 2-án halt meg szegény. Egy országot sokkolt, amikor egy pótszilveszteri mulatság után fegyverbaleset áldozata lett.

A hetedik kerületi szegény fiúnak jelentős zenei előélete, no meg négyoktávos hangja volt, mégsem tudott bekerülni a nagymenők közé. Sokáig külvárosi kocsmákban, vendéglőkben, bárokban énekelt, majd 1982-ben Amerikába tette át székhelyét, ott ragadt rá a fura és kimondhatatlan Imre helyett a Jimmy becenév. Négy év után jött haza, de további hosszú évekbe telt, amíg 1991-ben elkészíthette első önálló albumát. Innentől kezdve viszont nem volt megállás a lejtőn fölfelé, a közönség koronázta Királlyá, és kiadója bízvást feltehette nevében az i betűre a koronát. Ettől kezdve minden albuma legalább aranylemez lett, és csak úgy záporoztak rá az elismerések. Kapott eMeRTon-díjat, Huszka Jenő-, Aranyszarvas- és Arany Zsiráf-díjat, lett az év énekese. A Story magazin olvasói csillagot neveztek el róla, sőt, Miskolcon nyílt egy Jimmy-hotel is.

Temetése valóságos népvándorlást vonzott, a szertartást élőben közvetítette az egyik televízió. Jimmy halála után is többet szerepel a lapokban, mint némelyik élő pályatársa: magánéletéről is megtudhattunk mindent, féltucat könyv jelent meg róla, és egy világrekordot is felállított: volt olyan hét, amikor a magyar slágerlista első tíz helyén csak az ő dalai szerepeltek, ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4118030226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása