Válogatott napi évfordulók

2023. január 29. 00:06 - hudobny

165 éve hunyt el LENDVAY MÁRTON

2023. január 29-én 165 éve hunyt el LENDVAY MÁRTON színész

Ritka vásott kölyök volt, az iskolában olyan rosszul tanult, hogy szakadék választotta el az előtte álló legrosszabbtól is, tanárai szó szerint könyörögtek az apjának, vegye ki fiát az iskolából. Amikor aztán az egyik évzárón megint a legeslegutolsó tanuló szégyenbélyegét sütötték rá, egy elcsent marsallbottal tust vezényelt az iskolai zenekarnak, és elszökött egy vándorszíntársulattal. Első fellépése azonban csúfos kudarcba fulladt, lámpaláza miatt ugyanis egy árva szót sem tudott kinyögni, ezért szégyenében befutott a szomszédos erdőbe, de eltévedt, s mire kitalált, a társulat már továbbállt, így szégyenszemre mégis hazakullogott.

Hamar átgondolta azonban, hogy színpadi izgalmát előbb legyőzi, mint ahogy a tananyaggal megbirkózik, ezért mégis színésznek állt, és a korábbi szónokias stílussal szakító játékával csakhamar a legnépszerűbb magyar színész lett. Népszerűsége nem ismert határt, s mivel az egykorú beszámoló szerint "meg volt áldva mindazzal, amivel a természet jókedvében megajándékozhat egy halandót", különösen a nők bomlottak érte, rajongói csak Szép Marci-ként emlegették, Laborfalvi Róza még törvénytelen gyereket is szült tőle, akit aztán beadott egy intézetbe.

De csodálta mindenki - például Vörösmarty -, és azzal is örökre beírta a nevét a magyar színháztörténetbe, hogy 1837-ben a Nemzeti Színház megnyitóján ő mondta ki az első szót a színpadon. Amikor aztán a dicsőség fényétől övezve hazatért szülővárosába, Nagybánya díszpolgárává választotta egykor legrosszabb diákját. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6618036268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása