Válogatott napi évfordulók

2023. február 23. 00:05 - hudobny

195 éve hunyt el FAZEKAS MIHÁLY

2023. február 23-án 195 éve hunyt el FAZEKAS MIHÁLY költő és botanikus

Tulajdonképpen a botanikus és költő sorrend inkább helyénvaló lenne, hiszen ő magát is főképp a természetrajz tudósának tartotta, igen büszke volt például a Diószegi Sámuellel közösen összeállított Füvészkönyvére. Fiatalon sem a deákos műveltség megszerzésén fáradozott, igazából tanulni sem szeretett, így még pelyhedző állal felcsapott katonának. Közlegényként kezdte, de oly vitézül verekedett, hogy főhadnagyi rangig vitte, igaz, egy csatában egyik ujját áldozta a hadi dicsőség oltárán. Élete fő művét is csonka kezével írta meg, de ez persze mit sem ront rajta, a Lúdas Matyi legjobb elbeszélő költeményeink egyike.

S bár Fazekas maga is tisztában volt vele, hogy írása remekmű, az irodalmat továbbra is úri passziónak tartotta, s nem is nagyon vágyott rá, hogy valódi költő legyen. Pedig egész életében verselgetett, katonaként hadi költeményeket faragott, majd szerelmes lett, s természetesen megénekelte izzó szenvedélyét és szerelmi bánatát is. A szerelemmel különben nem volt szerencséje, mindkét kedvesétől elszakította a katonasors, mindig rosszkor vezényelték máshová. Élete delén túl ő volt Debrecen főpénztárosa és a híres kollégium gazdasági vezetője. S mily gondos őre volt a rábízott javaknak, jól mutatja, hogy régi katonai sikereit megismételve, vakmerő bátorsággal mentette ki egy tűzvészből a kasszát. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 25% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3518052694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása