Válogatott napi évfordulók

2023. március 18. 00:17 - hudobny

210 éve született DAVID LIVINGSTONE

2023.  március 19-én 210 éve született DAVID LIVINGSTONE skót hittérítő és felfedező

Egy Glasgow melletti kis falucskából származott, nyughatatlan fiatalember volt, kora gyerekkora óta az ismeretlen Afrikába vágyódott, de sok reménye nem lehetett, tehetséget ugyanis nemigen árult el magáról semmiben. A legnagyobb eséllyel misszionáriusi kiküldetésre pályázhatott, de amikor próba prédikálásra egy kis vidéki templomba küldték, lámpaláza miatt egy szót sem tudott kinyögni a szószéken, úgyhogy nem sokan támogatták jelentkezését.

Végül bámulatos kitartásával érte el, hogy a Londoni Missziós Társulat mégis elküldte álmai fekete földrészére, s ő igyekezett is megszolgálni a bizalmat, rögtön első útján felfedezte például a Ngami-tavat. Az igazság persze az, hogy a tavat valójában egy Oswell nevű fiatal arisztokrata fedezte fel, mivel azonban őt nem érdekelte a dicsőség, az ambíciózus Livingstone magának tulajdonítva a felfedezést további támogatásért a Királyi Földrajzi Társasághoz fordult, és meg is kapta. S bár később valóban sok fehér foltot tüntetett el Afrika térképéről - neki tulajdonítják a Zambezi felső folyásának, a Meru és a Bangveolo tónak, valamint a Victoria vízesésnek a felfedezését -, tevékenységének jelentőségét ő maga értékelte a legtöbbre. Hazánk szülötte, a híres Afrika-utazó, Magyar László például gyakran megelőzte, a skót kínosan is érezte magát, utazásai során többször kitért előle.

Hírnevéhez az is nagyban hozzájárult, hogy egyik útján egyszerűen nyoma veszett, és sokáig nem is találták. Előbb Cameront küldték el a felkutatására, de ő nem találta meg. Végül Stanley bukkant rá, de akkor már súlyos beteg volt. Vérhasban halt meg 1873-ban, holttestét később a Westminster apátságban helyezték végső nyugalomba. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képen látható könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4818074900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása