Válogatott napi évfordulók

2023. április 08. 00:02 - hudobny

175 éve hunyt el GAETANO DONIZETTI

2023. április 8-án 175 éve hunyt el GAETANO DONIZETTI olasz zeneszerző

A végletek embere volt, szegény családból származott és milliomosként halt meg; míg élt a felesége, derék férjként tisztelték, nejének halála után viszont kicsapongó törzsvendége lett a mulatóknak, sőt, rosszhírű házaknak, örömtanyáknak; s amíg fiatalon szellemes társalgóként a társaság kedvencének számított, élete alkonyán elméje elborult.

Manapság már csak Lammermoori Lucia, Szerelmi bájital és Don Pasquale című vígoperái ismertek szélesebb körben, pedig rendkívül termékeny szerző volt, csak operából több mint hetvenet írt. Őrült tempóban dolgozott, a Don Pasqualét három hét alatt komponálta. Emiatt bírálták is eleget, ellenségei csak Dozzinetti-nek, azaz Tucatocskának gúnyolták. Kollégái is gyakran bírálták, de sokan irigyelték is, Mendelssohn bosszúsan írta egy levelében: "tíz nap alatt csapja össze egy-egy operáját, de akár kifütyülik, akár nem, megkapja a pénzét, és nyugodtan sétálgat". Őt azonban ez a legkevésbé sem zavarta, művei ugyanis bár nem túl értékállóak, akkoriban szép sikert arattak, bár az igazsághoz tartozik, hogy például a Szerelmi bájital Una furtiva lagrima-románca a bel canto gyöngyszeme, a Lammermmori Lucia őrülési jelenete pedig a koloratúrszoprán énekesnők legparádésabb feladata.

Donizetti maga kivételes népszerűségnek örvendett, az osztrák császár udvari zeneszerzőjévé tette, és kitüntetésekkel halmozta el a török szultán és a pápa is. Az anyagi elismerést azonban többre becsülte, ezért aztán mindent elvállalt, de darabjaival sosem okozott csalódást. Három év alatt egytucat dalművet írt például a híres impresszáriónak, Domenico Barbajának. Pedig rá nem lehetett fércművet sózni, valódi ínyenc volt, ő "találta fel" a tejszínhabot. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Barát Endre Bergamói ballada című életrajzi regényét kínálja, antikvár példányban. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5718097018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása