Válogatott napi évfordulók

2023. április 16. 00:06 - hudobny

195 éve hunyt el FRANCISCO GOYA

2023. április 16-án 195 éve hunyt el FRANCISCO GOYA spanyol festő

Legendákkal átszőtt életet élt, állítólag egy szerzetes fedezte fel tehetségét, amint a szegény családba született kis Francisco malacokat karcolt a disznóól falába. Így került Zaragozába, ahol azonban korán kitört belőle féktelen természete, sokkal szívesebben látogatta a kocsmákat és a könnyűvérű lányokat, mint az iskolát, s még nem volt húszéves, amikor már menekülnie kellett az inkvizíció elől.

Festeni azonban nagyon tudott, így azután rossz híre ellenére évekig IV. Károly és VII. Ferdinánd király udvari festője lehetett. Két leghíresebb képe, a Meztelen és a Felöltözött Maya szintén mesébe illő körülmények között készült. Történt pedig, hogy egy tekintélyes arisztokrata megrendelte tőle felesége portréját, a nagytermészetű Goyának azonban igen megtetszett a szemrevaló asszony, így rávette, hogy meztelenül feküdjön neki modellt. A férj azonban megsejthetett valamit, mert elhatározta; megnézi már mi történik a műterem mélyén. Az asszony egy nappal a látogatás előtt értesítette Goyát: baj van, holnap megy az ura. A látogatáskor azonban Goya haláli nyugalommal vezette a házaspárt a letakart vászon elé, miközben az asszony kishíján elájult. Lekerült a lepel, és a vásznon a Felöltözött Maya volt látható, amelyet a meztelen változat után Goya egyetlen éjszaka festett meg. Férj és feleség pedig boldogan éltek, míg meg nem haltak... (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Lion Feuchtwanger és Stephen Marlowe életrajzi könyvét kínálja,mindkettőt antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1218103302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása