Válogatott napi évfordulók

2023. április 19. 00:04 - hudobny

435 éve hunyt el PAOLO VERONESE

2023. április 19-én 435 éve hunyt el PAOLO VERONESE olasz festő

Mint neve is mutatja, Verona szülötte volt, de Velencében bontakozott ki művészete, ott festette fő műveit, a többi között a Szent Márk-székesegyház és a Doge-palota számára. De szüksége is volt az erkölcsök szabadabb velencei megítélésére, szerette ugyanis az élet hívságait, szívesen adózott a test örömeinek, igazi bohém művészember volt. Festményeit is ezen szabados szellemben alkotta, például egész sorozat ún. "lakoma-képe" van, amelyeken jókedvű férfiak esznek-isznak teltidomú hölgyek társaságában.

Egyik ilyen alkotása azonban kishíján az életébe került, ha nem Velencében idézik az inkvizíció elé, alighanem az utolsó képe lett volna az Utolsó vacsora, amelyet telefestett egy szent képhez nem illő dolgokkal. A részeg katona és a bevert orrú szolgáló még hagyján, de amikor a szent inkvízió derék tagjai megpillantották a festményen, hogy az egyik apostol az utolsó vacsorát befejezve villájával a fogát piszkálja, bizony rögvest magas színük elé idézték a szentségtörő festőt. Veronese bátran védelmezte művészi szabadságát, ami - mint mondotta - "minket ugyanúgy megillet, mint a bolondokat". Az inkvizítorok szíve is meglágyult az ilyen érvelés hallatán, a képet Utolsó vacsoráról átkeresztelték "Lakoma Lévi vámszedő házában"-ra, és a dolog ezzel el is lett intézve. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1718105368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása