Válogatott napi évfordulók

2023. április 23. 00:02 - hudobny

95 éve született SHIRLEY TEMPLE

2023. április 23-án 95 éve született SHIRLEY TEMPLE amerikai színésznő

Általános vélemény szerint ő volt a filmtörténet leghíresebb gyereksztárja, már négyévesen keresett "színésznő" volt, tízéves korára pedig több pénzt keresett, mint Greta Garbo és Clark Gable együtt, pedig ők sem voltak akárkik. Tízévesen évi háromszázezer dollárt vitt haza - ez akkoriban rekordösszegnek számított -, amit aztán az apukája ügyesen befektetett, így még fialt is.

Érdekes különben, hogy a kis Shirley nem is nagyon volt tisztában vele, hogy milyen nagy sztár, még a filmjeit sem nézhette meg, mondván, hogy még nem valók neki, ő akkoriban még úgy tudta, hogy a bácsik és a nénik önzetlenül játszadoznak vele, jó mókának tartotta az egészet. A felnőttek annál inkább szívesen vettek jegyet filmjeire, a Heidi, A kis hercegnő, a Most és örökké, A Broadway angyala és a Szegény kis gazdag lány kimondott kasszasiker lett, de szinte egyik mozija sem bukott meg, s mivel pár év alatt több mint félszáz filmet forgatott, szépen keresett rajta mindenki. Ő maga kisgyerekként természetesen nem rendelkezhetett keresménye felett, jobb híján évek alatt negyvenezer dollárt érő babagyűjteményt halmozott fel, amit később egy kaliforniai múzeumnak ajándékozott. Ahogy azonban kezdett serdülni, úgy csökkent a népszerűsége, s húszévesen voltaképpen be is fejezte karrierjét, később már csak néhány tévéfilmben vállalt kisebb feladatokat.

Akkorára különben neki is elege lett a filmezésből, így kiegyensúlyozott, boldog felnőtt lett belőle. Férjhez ment - kétszer is -, szült három gyereket, a hatvanas években politizálni kezdett, majd diplomata lett, nagykövetként szolgált például az egykori Csehszlovákiában. S amint egészségesen átvészelte gyermekkori sikereit - nem minden gyereksztárnak sikerült ez -, úgy túlélte a felnőtt nők fenyegető rémét, a mellrákot is. Végül tüdőrák vitte el 2014-ben. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr418108426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása