Válogatott napi évfordulók

2023. május 08. 00:02 - hudobny

120 éve született FERNANDEL

2023. május 8-án 120 éve született FERNANDEL francia színész

Fernand Joseph Desiré Constantin volt a becsületes neve, és sorsa már a bölcsőben eldőlt, olyan csúnya újszülött volt ugyanis, hogy rémült apukája eldöntötte, mivel normális emberek közé úgysem mehet majd, színészt farag a fiából.

Ennek ellenére Fernand kezdetben egy marseille-i bankban dolgozott pénztárosként, aztán munka után hazament, átöltözött, és esténként különböző kabarékban lépett fel. Saját szerzeményű pajzán dalocskákkal szórakoztatta a nagyérdeműt, s oly sikert aratott, hogy felfedezte a film is. Nem mintha "valódi" színész lett volna, a mesterség "hivatalos" tananyagából nem tanult semmit, saját magát adta minden szerepében, ami nem csekélység, hiszen nem kevesebb, mint százötven filmben játszott, híres mozija a Don Camillo-sorozat, A tehén és a fogoly, Az ötlábú birka, Az együgyű és A hölgyfodrász. A színészetet játéknak fogta fel, nem izgult soha, az Atyaúristent is páratlan magabiztossággal alakította, s akkor sem ijedt meg, amikor egy filmben öt szerepet kellett játszania. A rendezői utasításokat csak akkor tartotta be, ha maga is egyetértett velük, mindig az ösztöneire hallgatott, és nyert.

Rendkívül népszerű volt, amint akkoriban mondták: "ha egyszerre jelenne meg a Vatikánban jobbról a pápa, balról pedig Fernandel, a hívők nagy része bal felé fordulna". A legjobb indulattal sem lehetett a nők bálványának nevezni, de őt egyáltalán nem zavarta előnytelen fizimiskája, sőt, amikor egy menő fogorvos ingyen - a reklám miatt - elvállalta volna, hogy rendbehozza a fogait, felháborodottan utasította vissza az ajánlatot. Mi több; híres lófogait másfél millió frankra biztosította. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3218116772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása