Válogatott napi évfordulók

2023. május 20. 00:03 - hudobny

80 éves LEVENTE PÉTER

2023. május 20-án 80 éves LEVENTE PÉTER színész, előadóművész, rendező

Anyai ágon híres művészősökkel dicsekedhet, a dédnagyapja az a Rákosi Viktor volt, akit Karinthy Frigyes a magyar humor atyjának nevezett. De az ősi rokonsághoz tartozik Rákosi Szidi, a legendás színiiskola vezetője és Beöthy László is, aki féltucat színházat igazgatott egyidőben a hajdani Pesten.

Nem csoda hát, ha ő is ezt a pályát választotta, az Állami Bábszínházban kezdte pályafutását 1961-ben, s bár később "valódi felnőtt" előadásokban is játszott, leginkább a gyerekek között érzi jól magát. Mint a Zsebtévé Móka Mikije lett népszerű még valamikor a hatvanas évek közepén, majd Gryllus Vilmossal összefogva egészen sajátos gyermekműsort találtak ki, amely ma már bízvást nevezhető klasszikusnak. 1980-ban útjára indított Ki kopog? című műsora nagyon sokáig ment a Komédiumban, és gyermekek ezreit vonzotta a képernyő elé az Égből pottyant mesék. Évek óta járja az országot, és műsorai a felnőtteket is lebilincselik.

A gyerekekkel pedig egyenesen csodát tesz, hogy miként csinálja, megfejthetetlen titok. Mert ahogy Gálvölgyi János feltette a kérdést: miként nyerheti el percek alatt a gyerekek bizalmát egy kopasz, szakállas pasas? De módszerét ne is akarjuk megfejteni, maradjon az ő titka. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr418127016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása