Válogatott napi évfordulók

2023. június 06. 00:06 - hudobny

110 éve született GOBBI HILDA

2023. június 6-án 110 éve született GOBBI HILDA színésznő

Saját bevallása szerint sem volt kimondott szépség, ő maga mesélte el, hogy amikor a főiskolán kiosztották az Ármány és szerelem női szerepeit a tanítványok között, egyedül ő nem lett se a lányosan szép Lujza, se az éretten asszonyos Lady, neki azt mondta a tanár, hogy majd Mirigyet talán eljátszhatja.

Egyébként igaza lett Hettyey Arankának, a Csongor és Tünde csodálatos boszorkánya végigkísérte egész pályafutása során; huszonöt évesen kapta meg először Mirigy szerepét, és később is többször eljátszotta. Jellemző különben, hogy első szerepében egy békát kellett alakítania, "egy kasírozott bokor mögött ültem egész előadás alatt, és brekegtem" - emlékezett később. De csakhamar már két nagy nemzeti drámánkban kapott feladatot; a Bánk bánban ő volt a halott Gertrudis, Az ember tragédiájában pedig süketnéma eszkimóként mászott ki az igluból. Természetesen idővel tehetségének megfelelő szerepeket is játszhatott, s egyik legnagyobb színésznőnk lett belőle.

Major Tamás mellett az 1945 utáni évtizedek meghatározó főszereplőjeként vett részt a színházi és a közéletben, ezért sokan vonalas kultúrharcosnak tartották. Pedig nem volt az, 1952-ben például nagy bátran az előző évinél kétezer forinttal kevesebb békekölcsönt jegyzett, mondván: 100 forint egy kiló zsír. Nem volt könnyű természet, de akin tudott, segített, a színészekért és a színházművészetért pedig mindig kiállt. Az ő nevéhez fűződik a Jászai Mari és az Ódry Árpád Színészotthon, valamint a Bajor Gizi Emlékmúzeum létrehozása. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press Gobbi Hilda Közben... című könyvét kínálja, antikvár példányban.  Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr7418138456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása