Válogatott napi évfordulók

2023. június 13. 00:05 - hudobny

135 éve született FERNANDO PESSOA

2023. június 13-án 135 éve született FERNANDO PESSOA portugál költő

Mostohaapja Portugália dél-afrikai konzulja volt, a kis Fernando is ott nőtt fel. Sokat volt egyedül, és a magány egész későbbi életét meghatározta, felnőttként is különc elszigeteltségben élt. Egyébként is ő a legtöbbet vitatott portugál költő, bár manapság a kritikusok hajlanak rá, hogy őt tekintsék a modern portugál líra legkiválóbb képviselőjének. A vitát különben Pessoa rendkívül erősen intellektuális versei okozzák. Jellemző rá, hogy a legbonyolultabb gondolatait is lapidáris, azaz velős formulákban fejezi ki. Jó példa erre a híres Autopszichográfia című költeményének első strófája; " A költő nagy színlelő, / Oly jól ért a színleléshez, / hogy csak színleg érzi ő / a kínt, mit valóban érez." (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3318143086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása