Válogatott napi évfordulók

2023. június 18. 00:05 - hudobny

95 éve hunyt el ROALD AMUNDSEN

2023. június 18-án 95 éve hunyt el ROALD AMUNDSEN norvég sarkkutató

Becsvágyó ember volt, egész életében elsőségre tört, és céljai elérésében nem sok aggály hátráltatta. Először azzal lett első - ha nem is teljesen egyedül -, hogy rajta volt azon a hajón, amely elsőként töltötte a telet az Antarktiszon, igaz, nem teljesen önszántukból vállalták az úttörő szerepet: hajójuk belefagyott a jégbe. Aztán elsőként hajózott át az annyira keresett Észak- nyugati-átjárón, s ezzel már tényleg megszerezte első győzelmét, úgyhogy nagyobb vállalkozásra vágyott: az Északi-sark meghódítására indult. Időközben azonban megtudta, hogy Robert Peary elérte a pólust, így már nem is érdekelte az egész, felhagyott az expedícióval, és a még "szűz" Déli-sarkra irányította a hajóját. Jellemző, hogy a tervmódosításról csak Madeira szigetét elérve értesítette a legénységet. Nagy versenyfutás végén aztán négy héttel vetélytársa, Robert Scott előtt 1911. december 14-én ő léphetett először a Déli-sarkpontra.

Elsőségét a Déli-sarkon ugyan nem vonják kétségbe, bár a modern technikai eszközeivel eredményét finomították, bebizonyítva, hogy valójában nem is érte el a Déli-sarkot, körülbelül kétszáz méterrel elvétette azt. De ez mitsem számít, kivált annak fényében, hogy Scott kapitány és csapata belepusztult a nagy kalandba, a norvégok viszont szerencsésen hazajutottak. Amiben neki különösen nagy érdemei voltak, korábbi útjain ugyanis nem tartotta rangján alulinak tanulni az eszkimóktól, akiktől sok túlélési ötletet átvett. Elkerülte a skorbutot és az éhhalált: ez utóbbit úgy, hogy "lábon vitt" élelmiszert, azaz visszaútján sorban megették a kutyákat.

A Déli-sark meghódításával természetesen világhírnevet szerzett, ám később sem nyughatott, az Északi-sark repülővel történő első átrepülését vette tervbe, de ezúttal ő maradt le; Robert Byrd két nappal megelőzte. A kegyetlen hajszában végül ő maga is odaveszett. Holttestét sosem találták meg. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Espen Ytreberg életrajzi könyvét kínálja, 30% kedvezménnyel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9118143116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása