Válogatott napi évfordulók

2023. június 22. 00:04 - hudobny

235 éve született BODOR PÉTER

2023. június 22-én 235 éve született BODOR PÉTER székely ezermester

Már fiatalon kitanulta az asztalos, az órás, a lakatos és a kertész mesterséget, majd hosszabb külföldi tanulmányutat tett. Hazatérése után Marosvásárhelyen telepedett le, s csakhamar azzal képesztette el a város lakóit, hogy egyetlen vasszög nélkül megépítette a Maros-hidat.

Igazi ezermester volt, legnagyobb hírnévre zenélő kútja tett szert, amelyet az 1820-as évek elején állítottak fel a városban. A kút - amely hatóránként eljátszott egy kellemes kis dallamot - óriási feltűnést keltett, s a siker alaposan megrészegítette alkotóját. A kút ugyanis, bár nagy dicsőséget szerzett alkotójának, pénzt csak keveset hozott a konyhára, így az aranykezű mester elhatározta, majd ő pénzt is csinál magának. Hamisítványai azonban nem sikerültek olyan jól mint zenélő kútja, s a hatóságok sem értékelték leleményességét, így szegény évekig sínylődött a börtönben.

A zenélő kút hírnevén azonban Bodor balsorsa sem ejtett csorbát, s bár az eredetit 1911-ben lebontották, sikerült azt rekonstruálni, és 1936-ban fel is avatták a Margitszigeten. Ma is ott van. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4918143146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása