Válogatott napi évfordulók

2023. november 18. 00:02 - hudobny

80 éve született KÁLDI NÓRA

2023. november 18-án 80 éve született KÁLDI NÓRA színésznő

Kreiniker volt az eredeti neve, édesanyja pedagógus, édesapja pedig építészmérnök, ő azonban egyikőjük hivatását sem követte, így muszáj volt nevet változtatnia.

Mert egyenes útja vezetett a színészethez, miután leérettségizett a Veres Pálné Gimnáziumban - ahol ma is őrzik emlékét -, azonnal felvették a Színművészeti Főiskolára, majd a Miskolci Nemzeti Színház szerződtette le. 1969-ben Szolnokról került Budapestre, előbb a Madách, majd a József Attila Színház tagja volt, és sok szép színpadi szerep fűződik a nevéhez, a Warrenné mesterségében Tolnay Klári oldalán játszott, a modern drámai szerepek különösen jól feküdtek neki.

Sokat szerepelt televíziós produkciókban, és maradt utána néhány jólsikerült mozifilm is, például a Szevasz Vera, a Szerelem, a Tízezer nap és a Szerelmes biciklisták. Kedves, megnyerő modora, tehetsége és szerénysége miatt sokan szerették, de az őt megillető hivatalos elismerésekből valahogy mindig kimaradt. A Jászai-díjat azért természetesen megkapta, sőt, 1990-ben Erzsébet-díjjal is jutalmazták. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2618261067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása