Válogatott napi évfordulók

2023. november 22. 00:08 - hudobny

305 éve halt meg EDWARD TEACH

2023. november 22-én 305 éve halt meg EDWARD TEACH angol kalózkapitány, a hírhedt Feketeszakáll

Bristolban született, ifjúkoráról nem sokat tudunk, de a spanyol örökösödési háborúban már tengerészként találkozunk a nevével. Bátor harcosnak számított, részt vett egy bahamai sziget, New Providence elfoglalásában, ám a hadizsákmánnyal nem volt elégedett. Ekkor aztán gondolt egy nagyot, s elhatározta, ezentúl saját maga gondoskodik a megfelelő fizetségről.

Pár év alatt a karibi térség legfélelmetesebb kalóza lett, valóságos flottát tartott fenn, negyven ágyújával nagyobb tűzerőt képviselt, mint egy-egy kisebb hadsereg, egyszer még Charleston városát is blokád alá vette. Személyesen vezette a kalóztámadásokat, de nemcsak rendkívül bátor ember volt, felkészült tengerész is, elsőrangú navigátor, sőt némi műveltségnek sem volt híján. Remekül szervezte meg kalózcsapatát, s ha valamelyik hajóra szemet vetett, a megtámadottnak nem sok esélye volt a menekülésre. Leghíresebb zsákmánya különben az Anna királynő bosszúja nevű francia hajó volt, ami 1718-ban elsüllyedt, ám pár éve Észak-Karolina partjainál megtalálták.

A rettegett Feketeszakáll egyébként nős ember volt, egy gazdag birtokos 16 éves lányát vette el, és olyan esküvőt rendezett, mint egy kiskirály. De nem sokáig élvezhette a családi örömöket, egy kalóztámadás során levágták a fejét. De szelleme máig kísért, arról lehet könnyen felismerni, hogy levágott szakállas fejét mindig a hóna alatt szorongatja. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press Angus Konstam A kalózkodás igaz története című könyvét ajánlja, antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2018261515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása