Válogatott napi évfordulók

2023. december 14. 00:04 - hudobny

520 éve született NOSTRADAMUS

2023. december 14-én 520 éve született NOSTRADAMUS francia orvos

Michel de Nostre-Dame volt a becsületes neve, és alig szerezte meg orvosi diplomáját, amikor nagy pestisjárvány tört ki. A fiatal Nostradamus felöltötte a pestisdoktorok hagyományos öltözetét; olajba és hétféle csodaporba áztatott inget és lábig érő csuhát, a fejére csuklyát húzott, az orrára egy balzsamokkal teli csőrszerű szerkezetet erősített, a szájába pedig fokhagyma leveleket vett, s elindult a kór ellen. Szörnyűséges maskarájában nem fulladt meg, így a járvány négy éve alatt a pestis gyógyítására számos új módszert volt alkalma kipróbálni.

Ő is használta persze a kor legfejlettebb gyógyító technikáját, például frissen leölt, még meleg galambokat rakott a betegek mellére, de sok, még modernebb újítást vezetett be, például mirhát és borókát égetett a betegek szobájában. Kétségtelen, hogy sokan túlélték a procedúrákat, a legnagyobb csoda azonban az volt, hogy ő maga megmaradt. Így aztán hamar csodadoktorként kezdték tisztelni, s minden szépen alakult, amikor kiderült, hogy saját feleségét és két gyermekét nem tudta meggyógyítani, ezért a betegek hite megrendült benne. Nostradamus ekkor továbbállt, szokása volt ugyanis, hogy mindig ott telepedett le, ahol még elkápráztathatta a hiszékenyeket. Tekintélye akkor ért a csúcsra, amikor egyik este lábáztatás közben isteni hangok megmondták neki a jövőt. Azóta fejtegeti az emberiség rébuszait.

Nostradamus persze nem csak a jövő titkait fürkészte, a való élet gyakorlati problémái sem hagyták hidegen. A gyógyító csodaszerek mellett különböző receptkönyveket is írt, különösen nagy figyelmet fordított a befőttek helyes elkészítésére. S ő volt Franciaország első kozmetikusa. A szépségápolás rejtelmeiről szintén írt könyvet, de saját piperecikkeit jó pénzért árulta is.

Egy jóslata egyébként feltétlenül bevált, halálos ágyán azt mondta az utolsó kenetet feladó papnak, annyira rosszul érzi magát, hogy nem éri meg a holnapot. S lőn! (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8518280463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása