Válogatott napi évfordulók

2023. december 21. 00:05 - hudobny

75 éves SAMUEL L. JACKSON

2023. december 21-én 75 éves SAMUEL L. JACKSON amerikai színész

Fekete bőrszíne miatt fiatalon sok megaláztatásban volt része, nem csoda, hogy sokáig kétséges volt, kábítószeres bűnöző vagy elismert színművész lesz belőle. Szerencsére komoly művészeti tanulmányokba kezdett, de kezdetben nem sokra vitte, így a drogok egyre lejjebb húzták. Aztán egy szép napon befeküdt egy elvonókúrára, majd szenvedélyéből kigyógyulva meghódította a filmvilágot.

Nem volt nehéz dolga - mondhatnánk -, hiszen első jelentős szerepében egy narkóst kellett megformálnia, s a Dzsungelláz című filmben nyújtott, meglehetősen élethű alakítása a Cannes-i Filmfesztiválon már díjat ért. Ez pedig jó ajánlólevél volt Hollywoodban, sorra kapta az egyre jelentősebb feladatokat, mígnem 1994-ben a Ponyvaregény című filmjével befutott sztár lett - még Oscar-díjra is jelölték érte. Azóta világsikerű filmek egész sorában játszott, jórészt terápiás célból is, hiszen a drogok helyett a munkát választotta szenvedélyéül. Hozzánk is eljutott filmje egyebek mellett A sebezhetetlen, a Shaft, A bevetés szabályai, a Ragtime, a Nagymenők, az Utánunk a tűzözön, a Ha ölni kell, a Jackie Brown, A gömb, a Háborgó mélység, A hetedik mennyország és a Star Wars II - A klónok támadása.

A méltán kivívott elismerés teljesen megváltoztatta, már nem iszik, a feleségét sem csalja, sőt, vegetáriánus lett, és minden nap imádkozik. Feleségével különben negyvenhárom éve házasok, egy harlemi nyomortelepen kezdték közös életüket, ma pedig természetesen elegáns villában laknak. Futja, ő az első fekete színész, aki filmenként 20 milliós gázsit kapott. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1818283143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása