Válogatott napi évfordulók

2023. december 31. 00:05 - hudobny

80 éves BEN KINGSLEY

2023. december 31-én 80 éves BEN KINGSLEY Oscar-díjas brit színész

Fiatalon még a természettudományok érdekelték, különösen a zoológia, az öröklődés kérdései foglalkoztatták, valamint a földönkívűliek lehetséges látogatásai. E témában elmélyülve kapott rá az olvasásra, s a tudományos-fantasztikus könyvektől jutott el a világirodalomig, így aztán mégis színészetre adta a fejét.

S milyen jól tette, hiszen kivételes tehetség volt, pályáját rögvest a tekintélyes Royal Shakespeare Company társulatában kezdte, s csakhamar a legjobb brit Shakespeare-színészek között emlegették a nevét. A halhatatlan drámaköltő seregnyi darabjában játszott, s a filmrendezők is komoly szerepekkel csábították a filmesek világába. Emiatt persze elkerülte a könnyű, gyors közönségsiker, igazán akkor figyeltek fel rá a nézők, amikor 1982-ben eljátszotta a Gandhi című film címszerepét. A rendező, Richard Attenborough választása telitalálatnak bizonyult, Kingsley ugyanis félig indiai származású - eredeti neve is Krishna Bhanji -, így génjeiben hordozza a keleti emberek számos karakterjegyét. Meggyőző alakítása híres és elismert színésszé tette, díjak és kitüntetések tucatjait söpörte be, megkapta az Oscar-díjat is.

Azóta is jórészt veretes alkotásokban játszik, nálunk is ismert filmje a Nyom nélkül, a Pascali szigete, a Schindler listája, Az ötödik majom, A halál és a lányka, valamint a Bugsy és a Szexi dög, mely két utóbbiért szintén jelölték az Oscar-díjra. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1618290381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása