Válogatott napi évfordulók

2024. január 22. 00:05 - hudobny

120 éve született ARKAGYIJ GAJDAR

2024. január 22-én 120 éve született ARKAGYIJ GAJDAR orosz író

Hazánkban is jól ismert ifjúsági regényeket írt, melyek közül talán a Csuk és Gek, A kis detektívek, valamint a Timur és csapata sikerült a legjobban. Művei az akkoriban kötelező pátosszal foglalkoznak ugyan a háborús témákkal, de rendkívül olvasmányosak, és nem nélkülözték a személyes élményeket sem.

Amint hősei, úgy Gajdar is vásott kölyök volt, utált tanulni, nem is fejezte be az iskoláit. Annál inkább vonzotta a kaland, 14 évesen belépett a hadseregbe, s szinte hihetetlen, de 15 évesen már ezredparancsnokként harcolt a polgárháborús harctereken, többször meg is sebesült. 1923-ban súlyos sérülése miatt tartalékállományba helyezték, erre újságíró lett. Nem tudott azonban békésen üldögélni a redakcióban, kalandvágya a Távol-Keletre hajtotta, onnan küldte tudósításait a lapoknak.

A II. világháborúban természetesen haditudósítóként járta a frontokat. 1941-ben Kijevnél bekerítették az egységét, a katonákat evakuálták, ő azonban maradt, beállt egy partizáncsapathoz, s ez az életébe került - egy felderítési akció során vesztette életét. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képen látható könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2318308249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása