Válogatott napi évfordulók

2024. január 29. 00:08 - hudobny

525 éve született KATHARINA VON BORA

2024. január 29-én 525 éve született KATHARINA VON BORA, Luther Márton felesége

Fiatalon apácának adták szülei, és ő sokáig békés belenyugvással élte a zárdaszűzek életét, idővel azonban fellobbant benne a világi hívságok iránti vágy. A kolostort azonban nem volt könnyű elhagyni, annak dacára sem, hogy Katharina nem állt egyedül profán álmaival. Végül Luther sietett a segítségükre, és lelkes kis csapat élén megszöktetett a zárdából tizenkét apácát. Köztük volt persze Katharina is, akit különben eredetileg egy Baumgartner nevű fiatalnak szánt, ám a reménybeli vőlegény visszalépett, így végül Luthernek kellett elvennie - nem kis botrányok közepette, barátja, Melanchton el sem ment a lagzira.

A reformáció atyjának különben nem nagyon fűlött a foga a házassághoz, addig megrögzött agglegénynek számított, ráadásul Katharina rendkívül határozott egyéniség volt, rögvest át is vette az irányítást szegény Luther háztartásában. Hat gyermeket szült neki, és józan esze, különösen a család anyagi alapjainak megóvásában tett erőfeszítései nagyban segítették ura tevékenységét, nélküle talán még a reformáció ügye is másként alakult volna.

De Luther élete végéig nem barátkozott meg igazán a házasság intézményével, amint írta: "Ha még egyszer asszonyt kellene vennem, kőből faragnék magamnak engedelmeset, mert az asszonyok engedelmessége kétségbeejtő!" (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Luther Márton füveskönyvét kínálja 30% kedvezménnyel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6718312725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása