Válogatott napi évfordulók

2024. február 25. 00:15 - hudobny

120 éve született TÖRÖK SÁNDOR

2024. február 25-én 120 éve született a Brassó megyei Homoróddarócon TÖRÖK SÁNDOR író

Élete legnagyobb részében lapszerkesztőként dolgozott, íróként pedig bár regényeket és színdarabokat is írt, a legnagyobb sikert ifjúsági könyveivel aratta. Voltaképpen azzal is tűnt fel a hazai irodalmi életben, jelesül a Csilicsala csodái című könyvével, amelyből az ötvenes években óriási sikerű rádiójáték-sorozat készült, a csodálatos színész, Ráday Imre főszereplésével. De máig népszerű a Kököjszi és Bobojsza című meseregénye is, amelyet szintén sokszor feldolgoztak, bábszínházi változatai szinte folyamatosan műsoron vannak valamelyik színházban. Mint ahogy ma is mindenki ismeri minden idők egyik legnézettebb hazai gyerekfilmjét is, a szintén az ő regényeiből forgatott Hahó, Öcsi!-t, illetve  folytatását, a Hahó, a tengert. Zsidó származású volt, ezért a vészkorszakban bújkálnia kellett, szomorú élményeit Egy kis kertet szerettem volna című emlékirataiban írta meg. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek, hangoskönyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4918336413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása