Válogatott napi évfordulók

2024. március 04. 00:04 - hudobny

630 éve született TENGERÉSZ HENRIK

2024. március 4-én 630 éve született TENGERÉSZ HENRIK portugál herceg

I. János portugál király fia volt, s fiatalon a harcmezőkön hadakozva sokfelé eljutott, főként Marokkóban tüntette ki magát, ő foglalta el Ceutát, ami most is európai kézen van, igaz, nem a portugálokén, hanem a spanyolokén. Észak-Afrikában aztán rabul ejtette a jórészt ismeretlen kontinens, s elhatározta, hogy eltünteti a térképről Afrika fehér foltjait.

Portugáliába visszatérve azonban a belpolitikai helyzet és a hatalmi viszonyok nem tették lehetővé számára a személyes kalandozást, ezért maga helyett hajósokat küldött a felfedezőutakra. Nála bőkezűbben senki nem támogatta a földrajzi felfedezéseket, az ő segítségével jutottak el a portugál hajósok a Szaharától délre, és fedezték fel Madeirát, a Zöld-foki- és az Azori-szigeteket. A nagylelkű portugál herceg mindeközben szomorúan  üldögélt otthon - a szokványos hatalmi harcokat leszámítva békés nyugalomban -, ráadásul Krisztus Lovagrendjének nagymestereként még az istenes életmódot is megkívánták tőle. No, de a izgalmakra vágyó herceg a szerelmi kalandokról már nem mondott le, s bár azt jegyezték fel róla, hogy "sosem érintett borospoharat vagy asszonyi szájat", még egy törvénytelen gyereke is született.

S bár annak ellenére, hogy jórészt neki köszönhették a portugálok gyarmatbirodalmukat, kortársai nem sokra becsülték önfeláldozását, a hatalmas vagyonát a felfedezőutakra költő, s így szegényen meghalt herceg Tengerész melléknevét is angoloktól kapta. Ma már persze nagy becsben tartják emlékét, a Lisszabonban álló Felfedezők emlékművén ő az első a sorban. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9118344929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása