Válogatott napi évfordulók

2024. március 04. 00:14 - hudobny

80 éves KALMÁR MAGDA

2024. március 4-én 80 éves KALMÁR MAGDA operaénekesnő

A kiváló szoprán zenei tanulmányait zongoristaként kezdte, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban tanult, és 23 évesen lett az Állami Operaház magánénekese. Annak idején természetesen lányszerepekkel kezdte, énekelt például a Három a kislányban, s az ő esetében az idő múlását csakis azon lehet lemérni, hogy amikor ismét bekerült a darabba, már Tschöll mama szerepében láthattuk.

Egyébként Rossini A sevillai borbély Rosina szerepében debütált, és azonnal olyan sikert aratott, hogy több mint másfél évtizeden át tartották repertoáron vele. Különben néhány évvel ezelőtt ezt az operát is felújították, s az új szereposztásban már Bertát énekelte. De volt a Rigoletto Gildája és A varázsfuvola Paminája is, és lehetne sorolni napestig, több mint félszáz főszerep van mögötte. Gyakran láthattuk a tévében, szerepelt operettekben, hangversenyénekesként, sőt, még magyar nótát is szívesen énekel. Hangját sok hanglemezen is megcsodálhatjuk. Bejárta a világot, fellépett Európa minden szegletében, Amerikában, Szingapúrban és Ausztráliában.

Megkapta a Kossuth-díjat is, leginkább azonban a családjára büszke, négy éve elhunyt szeretett férje és húga sokszor ott ült az előadásain, a fiával és a menyével pedig néha együtt is szerepeltek: fia, Mersei Zsolt ugyanis klarinétos, menye, Nemes Mónika pedig hegedűs. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr418344961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása