Válogatott napi évfordulók

2024. március 11. 00:09 - hudobny

480 éve született TORQUATO TASSO

2024. március 11-én 480 éve született TORQUATO TASSO olasz költő

Igencsak hányatott sorsa volt, nincs mit csodálkozni rajta, hogy végül teljesen elborult az elméje. Gyerekként elszakították például anyjától, apja ugyanis magával vitte száműzetésébe. Mire felnőtt, bebolyongta egész Itáliát. 21 évesen a ferrarai herceg szolgálatába állt, s a viszonylagos nyugalom évei alatt alkotta meg élete fő művét, A megszabadított Jeruzsálemet.

Paranoiája azonban egyre súlyosbodott; azt még sikerült elsimítani, hogy késsel támadta meg egyik szolgáját, mert az állítólag kihallgatta a beszélgetését, amikor azonban hatalmas botrányt kavart a herceg esküvőjén, Alfonso bezáratta a bolondokházába. Tasso azonban megszökött, s mindegyre újabb hercegi udvarokban keresett menedéket, de próbálkozásainak mindig botrány, és rabság lett a vége. Még szerencse, hogy mindig megszökött. És közben szorgalmasan írt, gyönyörű versek kerültek ki a keze alól. Életművének igen értékes része hatalmas levelezése, amely nemcsak becses kortörténeti dokumentum, hanem megrázó költői leírása elmebajának.

Idegbetegsége ellenére - vagy talán éppen azért - a reneszánsz válságának legnagyobb olasz költője volt, A megszabadított Jeruzsálem pedig - ahogy valaki írta - "az olasz kultúra legtündökletesebb korszakának hattyúdala". (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5918347847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása