Válogatott napi évfordulók

2024. március 18. 00:08 - hudobny

440 éve halt meg RETTEGETT IVÁN orosz cár

2024. március 18-án 440 éve halt meg IV. (RETTEGETT) IVÁN orosz cár

Rettegett Iván néven tartja számon a történelem, és alaposan rá is szolgált melléknevére. Rendkívül indulatos ember volt - még az is felmerült, hogy elmebeteg -, mérgében hihetetlen dolgokat művelt, egy vita hevében a pápai küldöttség előtt rabló farkasnak nevezte a Szentatyát, a megrökönyödött vatikáni követet pedig kishíján meg is verte. Azt némiképp szokványos mondhatjuk, hogy a középkori orosz viszonyok közepette alattvalói rettegtek tőle, hiszen elődei és utódai is szemrebbenés nélkül irtották vélt vagy valós ellenfeleiket, de Iván nem kímélte bizalmasait, sőt, családtagjait sem, saját fiát, a trónörököst is ő ütötte agyon.

Történt pedig, hogy egyik este valamilyen ügyben berontott fia hálószobájába, ahol lenge hálóruhában találta a menyét, mire haragjában ütni-verni kezdte a kilencedik hónapos terhes fiatalasszonyt. A trónörökös meggondolatlanul felesége védelmére kelt, erre Iván fémfejű botjával úgy fejbeverte szegényt, hogy a cárevics tíz nap múlva belehalt súlyos sérülésébe. Az asszonyka különben elvetélt, a cár egyetlen unokája halva jött a világra.

Ez az eset is jól érzékelteti, mivel érdemelte ki Iván Rettenetes melléknevét, de persze az ő jelleme is árnyaltabb. Tiszta fejjel borzasztóan bánta kegyetlenségét, kíméletlen penitenciákat rótt ki magára, az egykorú krónikás szerint bűntudatában "olyan odaadással verdeste ima közben a fejét a kövezetbe, hogy az feltűnt egy külső szemlélőnek is". (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képen látható könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3618356193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása