Válogatott napi évfordulók

2024. március 18. 00:04 - hudobny

710 éve hunyt el JACQUES DE MOLAY

2024. március 18-án 710 éve hunyt el JACQUES DE MOLAY francia templomos lovag

Ő volt a Templomos Lovagrend utolsó nagymestere, aki éppen Cipruson készülődött a szaracénok elleni újabb hadjáratra, amikor Szép Fülöp francia király kérésére V. Kelemen pápa visszahívta. A dolog mögött Fülöp hatalmi féltékenysége, és a titokzatos templomos rend vagyona utáni vágyakozás húzódott meg, s célja elérése érdekében a király nem ismert kíméletet. A templomosokat perbe fogták, a rendet megszüntették, vezetőit pedig máglyára küldték.

A hetvenéves De Molay bátran ment a halálba, sőt a máglyán megátkozta Fülöpöt és Kelemen pápát, kérve Krisztust: ha ártatlanul hal meg, akkor két kivégzője egy éven belül kövesse őt. Kérését meghallgatta az Úr: Kelemen egy, Fülöp pedig nyolc hónap múlva adta vissza lelkét a Teremtőjének. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5518356185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása