Válogatott napi évfordulók

2024. március 23. 00:09 - hudobny

30 éve hunyt el GIULIETTA MASINA

2024. március 23-án 30 éve hunyt el GIULIETTA MASINA olasz színésznő

Filmes pályafutása és magánélete is szorosan kötődött a világhírű filmrendezőhöz, Federico Fellinihez, hiszen ő fedezte fel, és ő volt a férje is. A nagy pillanatra Giulietta később így emlékezett vissza: "22 éves voltam, egyetemista, amikor ajánlatot kaptam, hogy egy rádiójátékban szerepeljek. A műsor nagy sikert aratott, a producerek úgy döntöttek, hogy filmet készítenek belőle. Én lettem az egyik főszereplő, a filmet Federico rendezte. Nyolc hónap múlva már összeházasodtunk."

Fellini némiképp másként emlékezett megismerkedésükre. Ő úgy nyilatkozott, hogy Giuliettát először fényképen látta meg, azonnal beleszeretett, így hát felhívta telefonon, s azt mondta neki: "eluntam ezt a sivár életet, s mielőtt végeznék magammal, meghívom ebédre". Akárhogy is történt, az bizonyos, hogy életüket hamar összekötötték, s művészi pályájuk is párhuzamosan haladt. Masina Fellini filmjeiben lett világhírű színésznő, az Országúton Gelsominája alighanem a filmtörténet egyik legmegrázóbb alakítása. Későbbi filmjei is nagy sikert arattak, a Cabiria éjszakái, a Júlia és a szellemek, vagy a Ginger és Fred örökbecsű alkotások.

Amint egy lexikon írta róla, chaplini tehetség volt, a könnyeztetés és a nevettetés között, igazi clown." Kerek, szomorú szemeivel tényleg elesett kis verébnek mutatta magát, pedig valójában igazi alkotótársa volt Fellininek. Giulietta fedezte fel például Anthony Quinnt; az Országúton forgatása előtt ugyanis ő ajánlotta Fellininek, hogy bízza rá Zampano szerepét, amely aztán telitalálatnak bizonyult.

A közvélemény eszményi házaspárként tartotta őket számon, csak haláluk után derült ki, hogy Fellini hosszú éveken át megcsalta feleségét, s erről tudott Giulietta is, aki pedig fél évszázadon át volt hű társa. Követte a halálba is, Fellini halála után depressziós lett, meg akart halni, és sikerült is neki, alig öt hónappal élte túl szeretett férjét. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9618358371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása