Válogatott napi évfordulók

2024. április 03. 00:03 - hudobny

90 éves JANE GOODALL

2024. április 3-án 90 éves JANE GOODALL angol etológus

Teljesen átlagos, aranyos kislány volt, s a szülei talán nem is gondolták, hogy egy életre meghatározzák sorsát, amikor kétévesen egy kis plüss csimpánzzal ajándékozták meg. Jane nagyon megszerette az állatkát, s ahogy nőtt, egyre komolyabban kezdett érdeklődni az állatok világa iránt. Afrika pedig akkor ejtette rabul, amikor kilencévesen elolvasott egy Tarzan-könyvet, s rögtön bele is élte magát, hogy ő lesz Tarzan felesége, akit ugyebár a történet szerint szintén Jane-nek hívtak.

Felnőve nem fiatal kutatóként, hanem titkárnőként került a híres antropológus, Louis Leakey mellé, aki elvitte magával Kenyába, s idővel megkérte, hogy tanulmányozza a csimpánzok életét az őserdőben. Így került Jane a Gombe Nemzeti Parkba, ahol éveken át tanulmányozta az emberszabásúak életét, nagy tudományos eredménye a csimpánzok eszközhasználatának dokumentálása, és annak megfigyelése, hogy a növényevő csimpánzok néha vadásznak is. Időközben elvégezte a Cambridge-i Egyetemet, ahol doktori disszertációját is e témában írta persze. De őserdei munkájáról a nagyközönségnek szóló könyvekben is beszámolt, sőt, filmet is készítettek róla, amely eljutott a magyar képernyőkre is.

Nagyrészt a filmnek köszönhető világhíre, amit ki is használt, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára. Jórészt ezt a célt szolgálja a Jane Goodall Intézet is, amelynek vezetőjeként lelkesen járja a világot, megfordult Magyarországon is. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2718369189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása