Válogatott napi évfordulók

2024. április 15. 00:16 - hudobny

130 éve született NYIKITA HRUSCSOV

2024. április 15-én 130 éve született NYIKITA HRUSCSOV szovjet politikus

Az egykori Szovjetunió korabeli viszonyait ismerve már az is sokat elmond egy emberről, hogy miként alakult a sorsa. A sztálini rémuralmat kiszolgálni vagy túlélni lehetett, bár bonyolítja a helyzetet, hogy rengeteg lelkes kiszolgáló vált egyik pillanatról a másikra áldozattá. Hruscsov nem lett a sztálini terror áldozata, sőt, az egykori lakatos szinte töretlen politikai pályát futhatott be, 1938-tól egy évtizeden át például az Ukrán Kommunista Párt vezetője volt, majd tagja a szovjet párt felső vezetésének, a Központi Bizottságnak.

Sztálin halálakor nagyon kevés ember jöhetett szóba utódjául, a valamennyire is érdemeseket, s így a diktátor lehetséges kihívóit Sztálin már korábban eltette láb alól. Hogy miért éppen Hruscsov lett a Szovjetunió első embere, az máig sem teljesen kikutatott, és képességeit illetően is nagyon megoszlanak a vélemények. Azt feltétlenül a javára kell írni, hogy ő leplezte le Sztálin bűneit, mi viszont sosem bocsájtjuk meg neki, hogy ő verte az 1956-os magyar forradalmat. Nem nagyon rendelkezett egy politikus ismérveivel, viselkedése például mindenkit megdöbbentett, ennek egyik leglátványosabb bizonyítéka volt, amikor az ENSZ közgyűlésén ordítozott, de a cipőjével nem verte az asztalt, ellentétben a közkeletű hiedelemmel.

Mikojan csiszolatlan gyémántnak nevezte, Fidel Castro szerint dörzsölt paraszt volt. S noha természetesen demokratának még viccből sem nevezhetnénk, a diktatórikus megoldásoknak nem volt a híve, így történhetett meg, hogy 1964-ben puccsal leváltották. Jellemző különben, hogy utódja, Brezsnyev eredetileg autóbalesetben akarta megöletni.

Leváltásától 1971-es haláláig elszigeteltségben élt, a szocialista országok vezetői közül egyedül Kádár János gondolt rá néha, már amennyiben néha küldött neki egy ládányi jófajta magyar jonatán almát. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4518380391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása