Válogatott napi évfordulók

2024. április 19. 00:08 - hudobny

200 éve hunyt el GEORGE GORDON BYRON

2024. április 19-én hunyt el GEORGE GORDON BYRON angol költő

Az angol költészet egyik legnagyobb alakja igencsak vadóc gyerek volt, amit némiképp magyaráz, hogy dongalábbal született, s hogy elégtételt vegyen a sántaságán gúnyolódó társain, félelmetes verekedővé "képezte magát". Testi hibája azonban egész életében kínozta, sok fájdalmat okozott neki a szerelemben is, el lehet képzelni mit érzett például, amikor egyik fiatalkori imádottja "csak nem kezdek egy ilyen sántával" felkiáltással utasította vissza közeledését.

Fokozta elkeseredését, hogy hajlamos volt a hízásra is, nagyon szégyellte kövérségét, s bánatában vagy még többet evett-ivott, vagy könyörtelen diétára fogta magát. A sok kudarc szinte vad emberré tette, nem szívesen tűrte a szabályokat - amiket pedig a lord cím várományosától már fiatalon elvártak -, jellemző például, hogy cambridge-i diákként szelídített medvét költöztetett kollégiumi szobájába, mert a szabályok tiltották a kutyatartást. Ő maga is tisztában volt nehéz természetével, később feleségnek is olyan nőt választott, aki képes lehet kezelni őt.

De álma nem vált valóra, felesége csendes természete csak még jobban bosszantotta, s ez már házasságuk első napjaiban kiderült, mézesheteikről is mint "melaszoshetekről" számolt be egyik barátjának. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6318382781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása