Válogatott napi évfordulók

2024. április 20. 00:11 - hudobny

710 éve hunyt el V. KELEMEN pápa

2024. április 20-án 710 éve hunyt el V. KELEMEN pápa

Francia volt, gascogne-i kisnemesi családból származott, s bordeaux-i bíborosként szolgált, amikor 1305. június 5-én Szép Fülöp francia király kívánságára pápává választották. Kelemen a  bíborosok határozott kérése ellenére nem ment el Rómába a beiktatásra, inkább a kardinálisokat hívta Franciaországba. 1309-ben aztán áthelyezte a pápai Kúriát Avignonba, így neki "köszönhető" a pápák híres  avignoni fogsága. Kelemen  szinte teljesen a francia király befolyása alatt állt; már pápává választása évében  tíz  új  bíborost  nevezett  ki,  közülük kilenc francia volt, és négy ráadásul az unokaöccse is.

Ő volt az első pápa, akit a hármas koronával, a tiarával koronáztak  meg. Az egyházi  tizedet tíz évre átengedte Fülöpnek, s más egyéb ügyekben is Fülöp akaratát követte. Ő segédkezett a Templomos Lovagrend felszámolásában,  hiszen  Fülöp  erre nem lett volna képes.  Kelemen  azért 1311-ben összehívta a vienne-i egyetemes zsinatot, amely végül kimondta a lovagrend feloszlatását, a templomosok utolsó vezetőit pedig szépen máglyára küldték. A templomosok  nagymestere különben megátkozta a máglyán Fülöpöt,  kancellárját, Nogaret-t és Kelement, s  az Isten egy éven belül mindhármukat magához is szólította. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2418384359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása