Válogatott napi évfordulók

2024. április 21. 00:07 - hudobny

225 éve született TÁNCSICS MIHÁLY

2024. április 21-én 225 éve született TÁNCSICS MIHÁLY újságíró, politikus

Egész élete szakadatlan vándorlás és bujdosás közepette telt, már fiatalon bejárta szinte az egész országot, hogy dolgozhasson, vagy méginkább, hogy tanulhasson, a nincstelen jobbágyfiút ugyanis sehol nem fogadták szívesen.

Legendás gyalogló lett belőle, gimnazistaként például Nyitráról Pozsony, Bécs, Sopron, Körmend, Zágráb érintésével legyalogolt Fiuméig, majd vissza, s teljesítményét még a nyitrai városatyák is megsüvegelték. Később a reformkori szabadságmozgalmak résztvevőjeként, a sajtószabadság leghívebb követelőjeként kellett menekülnie mindig, de megesett, hogy utolérték üldözői, az 1848-as forradalom kitörésekor is börtönben ült, úgy szabadították ki a márciusi ifjak. A szabadságharc bukása után megintcsak bujdosnia kellett, hisz halálra ítélték, és jelképesen ki is végezték, szegény felesége bújtatta, nyolc évig élt a pincében.

A nagy rejtőzködő egyszer állt közel a lebukáshoz, amikor felesége gyereket szült, holott ő a hatalom hite szerint Törökországban bujkált. Önfeláldozó felesége mentette meg; a legnagyobb szégyent magára vállalva az újszülött apjaként egy ismeretlen bakát jelölt meg. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press az Így élt Táncsics Mihály című kismonográfiát kínálja antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8018384387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása