Válogatott napi évfordulók

2024. április 21. 00:12 - hudobny

325 éve hunyt el JEAN RACINE

2024. április 21-én 325 éve hunyt el JEAN RACINE francia drámaíró

Szigorú vallásos nevelést kapott, felnőve talán éppen ezért vetette bele magát a könnyed életbe, udvarolt kora híres színésznőinek, Du Parc és Champmeslé kisasszonyoknak, ez utóbbi szépség kegyeiért Sévigné márkiné fiával kellett megküzdenie.

Első irodalmi próbálkozásait Corneille és Moliére segítő figyelme kíséretében tette, de hamar nagy hírnévre jutott, sőt XIV. Lajos udvari történetírójává is kinevezte. Kivételes kegy volt ez a Napkirálytól, aki egyébként bőkezűen támogatta a kultúra jeles alkotóit, de elvárta, hogy az írók a maguk eszközeivel segítsék politikai törekvéseit. A legnagyobb művészek persze kicsit többet engedhettek meg maguknak. Racine például hivatalos történetírói "beosztása" ellenére, egy ízben nem kísérte el királyát egy csatába, egyszerűen otthon maradt. A király persze dühösen vonta felelősségre, hiszen Racine évi 1500 livre jövedelmet kapott tőle, pontosan annyit, mint az egész Tudományos Akadémia. Racine azonban ügyesen kivágta magát, s remekművekkel hálálta meg a támogatást, tragédiái a francia klasszicizmus legcsodásabb irodalmi alkotásai.

Messze leghíresebb drámája a Phaedra, de darabjait nem könnyű előadni, csak a legfelkészültebb színházak tudnak megbirkózni vele. (Kalendárium Press)

A képen látható könyv 25% kedvezménnyel rendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1518384403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása