Válogatott napi évfordulók

2024. április 25. 00:09 - hudobny

810 éve született IX. LAJOS francia király

2024. április 25-én 810 éve született IX. LAJOS francia király

Mivel két kereszteshadjáratot is vezetett a Szentföld visszahódítására, akkoriban ő volt a középkori lovagi erények élő megtestesülése, a bátor és hitéért halni kész uralkodó mintaképe.

Legalábbis a közvélekedés szerint, mert a valóságban a tényleg fess, jókötésű Lajos közel sem volt olyan erős jellem, mint hitték róla. Amíg élt az anyja, teljesen Kasztíliai Blanka befolyása alatt állt, s ténylegesen csak 38 évesen vehette át az ország irányítását, addig mindenben az anyakirályné döntött helyette. Blanka erős pórázon tartotta a fiát, szegénynek szinte egész álló nap imádkoznia kellett, mondván addig sem szól bele az államügyekbe. De még akkor sem szabadulhatott anyjától, amikor a lefekvés előtti ötven térdhajlást abszolválva visszavonult hálószobájába, mert Blanka gyakran a hitvesi ágyból is kirángatta valami ürüggyel.

Talán anyja nyűgös hatalmaskodása is közrejátszott abban, hogy Lajos a Szentföldre ment, de Blanka halálhíre nagyon megviselte. Szíriából lóhalálában tért haza, s gyászában komolyan fontolgatta, hogy lemond a trónról, és szerzetesnek áll. Szerencsére nem tette, mert a maga lábára állva végül derék uralkodó lett belőle, bevezette például a római jogot a francia törvénykezésben, rendezte az állam és az egyház viszonyát, s ő alapozta meg a politikai teokráciát. Sikeres volt külpolitikája is, III. Henrik angol királlyal kötött szerződésben ő szerezte meg az angoloktól Normandiát.

A szerzetesi életmódot azonban így is felvette, a harsány udvari életet odahagyva szívesebben olvasgatott a szobájában. Még szentté is avatták. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2818385845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása