Válogatott napi évfordulók

2024. április 29. 00:22 - hudobny

60 éves VARNUS XAVÉR

2024. április 29-én 60 éves VARNUS XAVÉR orgonaművész

Zenész család sarja, francia nagypapája 1917-ben jött hazánkba, dzsessz-zongorista édesapja pedig ott zenélt a Körhinta című filmben, amikor Törőcsik Mari táncolt a vendéglőben. Xavér örökölte a papa tehetségét, sőt, igazi csodagyerek volt, tizenhárom évesen már nyilvános koncertet adott a Mátyás-templomban.

Pályája azonban Párizsban vett lendületet, s mivel akkoriban még útlevéllel sem nagyon nehezen lehetett utazni, a vékonydongájú srác a vonat vécéajtója mögé bújva jutott ki a művészetek fővárosába. Ott a pár éve leégett Notre Dame-székesegyház orgonistájánál tanult, de a magyar hatóságok állandóan zaklatták, hogy jöjjön haza, mert jogellenesen tartózkodik Nyugaton. Az volt a szerencséje, hogy tehetségére felfigyelt egy francia államtitkár, aki Budapesten járva megkérte az akkori hazai kulturális élet pártirányítóját, Aczél Györgyöt, hogy hagyják már békén szegény fiút. Aczél erre konzuli útlevelet küldött neki, így Xavér szabadon utazhatott, és később legálisan térhetett haza is.

Kanadából jött vissza, amint azt az egész ország megtudhatta, Xavért ugyanis a hazai közönség Friderikusz Sándor egykori showműsorának közreműködőjeként ismerte meg, ő pedig arra használta fel ismertségét, hogy a zenét népszerűsítse. Komolyzenei tévéműsort csinált, hangversenyeire így talán azok is elmentek, akik egyébként nem tették volna. A Művészetek Palotájának új nagyorgonáján adott koncertjét rögzítették, s a korong egy év alatt négyszeres platinalemez lett, ami még sosem történt meg a magyar komolyzene történetében. Az orgona ugye nem egy modern hangszer, ő viszont nagyon is lépést tart a korral, YouTube-csatornája 35 milliós nézettséget produkált. 

Manapság is sok nagysikerű koncertet ad, pedig megint nem él itthon. Pár éve Berlinbe költözött, és sokat van Torontóban, ahol a fia él. A komolyzene egykori fenegyereke boldog nagypapa. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9818392265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása