Válogatott napi évfordulók

2024. május 01. 00:11 - hudobny

30 éve hunyt el AYRTON SENNA

2024. május 1-jén 30 éve hunyt el AYRTON SENNA brazil autóversenyző

Négyévesen már gokartot vezetett, 17 évesen pedig megnyerte a pán-amerikai gokart bajnokságot, s bár örült neki, csak az első állomásnak tekintette azon az úton, amelynek végén álmai versenye, a Forma 1 volt.

1984-ben, tehát 24 évesen indult első Forma 1-es versenyén, hazájában mutatkozhatott be a legjobbak között. Második futamán már pontot is szerzett, s 1988-ban ért fel a csúcsra, világbajnok lett. Még kétszer sikerült a Forma 1-es évad végén az összetett dobogó legfelső fokára állnia, s negyedszer is jó esélye volt a végső sikerre, amikor utolérte végzete. Az imolai versenypályán rohant a betonfalnak, 300 kilométeres sebességgel. Még négy és fél órát élt, egy bolognai kórházban halt meg.

A Forma 1 történetének egyik legnagyobb versenyzője volt, így természetesen dúsgazdag milliomos. Birtokán valóságos földi paradicsomot épített, 200 hektáros földjén 25 hektáros saját tava volt. 2300 négyzetméteres palotájához saját repülőtér kapcsolódott, s volt egy saját autóversenypályája is, amelyen egyszerre tizenkét Forma 1-es autó gyakorolhatott.

Mérhetetlen gazdagsága ellenére megmaradt kedves, közvetlen embernek. Sokat segített hazája szegényein, jelentős összegeket áldozott humanitárius célokra - titokban, mert amint mondta: "csak a névtelen adomány az igazi". Szerette hazáját, honfitársait, egyedül a politikusokat gyűlölte; "... valamennyi egoista - vallotta -, amint megszerzik a hatalmat, hála a szavazóknak, rögtön elfelejtenek foglalkozni azok gondjaival". De hát a brazil politikusok már csak ilyenek. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8718392337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása