Válogatott napi évfordulók

2024. május 20. 00:17 - hudobny

225 éve született HONORÉ DE BALZAC

2024. május 20-án 225 éve született HONORÉ DE BALZAC francia író

"Az irodalom gályarabja" volt, elképesztő mennyiségű könyvet írt, s ráadásul hatvanöt regényében jórészt állandó, korábbi műveiben már bemutatott alakokat szerepeltetett. Az Elveszett illúziókban például 116, a Kurtizánok tündöklésében pedig 135 korábbi hőse tért vissza. "Felfoghatatlan, hogy egy ember ennyi életfonalat tudott követni, s nem tévesztette össze őket" - csodálkozott Anatole France, pedig ő is konyított valamit az irodalomhoz.

És Balzac teljesítményének értékelésekor azt is figyelembe kell venni, hogy könyveit 28 év alatt alkotta meg, s még így is többet írt, mint az őt megelőző korok legtermékenyebb írózsenije, Voltaire hatvanöt év alatt. "Este hat vagy hét órakor fekszem mint a tyúkok, éjjel egy órakor felkeltetem magam, és nyolcig dolgozom; ekkor megint alszom másfél órát, eszem egy keveset..., aztán megint nekiülök a munkámnak négy óráig. Ekkor megfürdöm, látogatókat fogadok, vagy elmegyek hazulról, s vacsora után lefekszem." Ilyen napi ritmusban élt évtizedeken át, s az éjt nappallá tévő munka egyetlen célt szolgált, Balzac saját nagyságának elismertetését.

Hajszolta ugyanis a boldogságot, imádta a pompát és a fényűzést. Azt vallotta, hogy egyetlen materiális dolog van, amelynek értéke eléggé biztos ahhoz, hogy érdemes legyen törődni vele; az arany. Rögeszmésen vágyott rá, hogy kitűnjön, a nemesi származásra utaló "de" szócskát is önmaga biggyesztette a nevébe. Pazarlóan élt, főúri szeretőket tartott, s talán azért is akarta habzsolni az életet, mert pályája nagyon nehezen indult. Hitelezői elől bujkálva, álnéven élt, amikor elhatározta, hogy írással fogja megkeresni a kenyerét.

S ekkor leült kicsinyke szobájában, az íróasztalára egy kis Napoleon szobrot állított, amelyre a következő szöveget ragasztotta: "Amit ő karddal kezdett, én tollal fejezem be". Ezután hozzáfogott az íráshoz, s amint valaki írta: "soha még hódítóbb akarat nem rohamozta az irodalmat". A kemény munka meg is teremte gyümölcsét. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén az alanti képeken szereplő könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Megrendelés esetén az alanti képeken szereplő idegen nyelvű könyveket antikvár példányban megpróbáljuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr7918406999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása