Válogatott napi évfordulók

2024. május 31. 00:06 - hudobny

50 éves ERDEI ZSOLT

2024. május 31-én 50 éves ERDEI ZSOLT ökölvívó

"Szállj el kismadár" - erre a régi Republic-dalra tűnt fel egykoron az öltöző felől a ring felé tartva, s az induló telitalálatnak bizonyult. Először is azért, mert köztudott, hogy a kiváló bokszolót az egész ország Madárnak becézi, másrészt pedig azért, mert Madár tényleg repült, sőt, a csúcsra is felszállt.

De kezdjük az elején, a szárnyait tizenévesen kezdte bontogatni, előbb a serdülők, majd az ifjúságiak között nyert bajnokságot, aztán junior Európa-bajnoki címmel tette le a névjegyét a nemzetközi küzdőtéren. Az amatőrök között majdnem mindent megnyert, amit lehetett, kétszer Európa-, egyszer világbajnokságot, s a sydney-i olimpián is jó eséllyel indult, ezért szépen csillogó bronzérme voltaképpen csalódás. De nem szegte a kedvét, átlépett a profik táborába, ahol aztán tényleg szárnyalt. Pedig nem volt könnyű dolga, hiszen éppen abban a súlycsoportban kellett bizonyítania, ahol olyan szupersztárok öklöztek, mint klubtársa, a félelmetes Dariusz Michalczewski, Kovács "Kokó" István nagy barátja. A lengyel sokáig uralta a félnehézsúlyt, s az a Julio Cesar Gonzalez verte meg, akivel azután Madárnak kellett küzdenie a világbajnoki övért. De emlékezetes csatában a mi fiúnk győzött, s ezzel ő lett a harmadik magyar profi világbajnok, és az első, aki a címvédőt megverve érte el ezt a világraszóló sikert.

De persze már évekkel ezelőtt visszavonult, 2017-2020 között a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke volt. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2418416495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása